Dla małych dzieci proponuję mniej wysmażoną, ale jak najbardziej z sosem, najlepiej tzatziki choć spotkałam się w internecie z możliwością podania z sosem pomidorowym. Szczerze nigdy nie próbowałam takiego połączenia.
Skład:
PLACKI
- Duża cukinia,
- mąka* - jedna szklanka,
- dwa jajka.
SOS
- jogurt naturalny
- cztery ząbki czosnku
- sól, najlepiej ziołowa
- pieprz.
Z tych składników wyszło mi 20 placuszków - nie były zbyt duże :)
Cukinię po obraniu należy koniecznie odsączyć. Zawiera w sobie dużo soku, trzeba oddzielić go od miąższu aby dobrze się smażyła. A później już tylko dodajemy do niej mąkę i jajka. Całość mieszamy. Jeśli jest zbyt wodnista uzupełniamy jeszcze mąką. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki aż się zarumienią.
* zazwyczaj w przepisach mowa o mące pszennej. Ja ograniczam ją do minimum. Tu użyłam mąki gryczanej. Sprawdza się rewelacyjnie.
Smacznego :p ❤
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz